Friss hírek

Hogyan tudta megülni a régi korok magyarja a fény­ből való táltos paripát? Neki magának is fénybe kellett öltöznie, hogy meg­ülhesse. Ez az „átöltözés” volt talán a legnehezebb próbája a beavatásának.

Atilla szakrális király volt.  Jan 07.-e Attila napja van.

“Európa minden jelentős színházában be kellene most mutatni egy igazi Atilla ­drámát. Miről szólhatna ez a dráma? Arról szólhatna, hogy az emberiség, ha visszafordul a régi éltető hagyományokhoz, a szakrális ha­gyományokhoz, akkor reménykedhet. Akkor nem kell tovább félnie…

…Ebből indulhat­nak ki: nem azoknak a királyoknak kell szobrot emelni, akik kifosztották Rómát, hanem azoknak, akik kifoszthatták vol­na, de megkímélték. Egy király foszthat­ta volna ki, de megkímélte: Atilla. És Atilla magatartásának az eszménnyé emelése által válhatna járhatóvá az út, amelyen elérhető a biztonságos keresz­tény jövendő.
Atilla tettének megítélésekor termé­szetesen azt fogják hangsúlyozni, ami­nek a jövő szempontjából alapvető je­lentősége van: azért kímélte meg Rómát Atilla, mert Isten megparancsolta neki, hogy kímélje meg.

És itt nincs jelentő­sége annak, hogy Atilla örömmel vagy kedvetlenül, kényszerűségből hajtotta végre Isten parancsát, itt jelentősége csak annak van, hogy Isten érdemesnek tartotta Atillát arra, hogy közölje vele akaratát.”

 

Forrás: Arcanum (Kapu, 2011. január (24. évfolyam, 1. szám)MAGYAR MÚLT Kocsis István: A hun korszaknak és Attila uralkodásának rejtélyei – IV. rész)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük