Friss hírek

Tamási Áron emlékév veszi kezdetét január 22.-én a 125 éve született író tiszteletére Marosvásárhelyen, a Magyar Kultúra Napján.

Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszélt arról, hogy a fiatalokhoz szeretnék közelebb hozni az író műveit, jobban megismertetve velük életét, munkásságát. Mivel  “Tamási Áron egész életében hitet tett magyarsága mellett” – bízik abban, hogy a neves író nevének hívó szava és az emlékév rendezvényei összehozhatják jobban a  magyar közösségeket is világszerte.

Illusztrációs és novella pályázatok, színházi előadások, kiállítások, irodalmi estek, próza- és esszéíró versenyek szerepelnek az emlékév főbb programjaiban tájékoztatta A. Szabó Magda projektvezető az MTI-t.

Tamási Áron, 1897. szeptember 20-án született Farkaslakán, és ott is temették el 1966-ban. Amit műveiben megfogalmaz hitről, lélekről, szabadságról, időtálló, ugyanolyan fontos értékek a mai ember számára is – mesélte a projektvezető.

1956 októberében a marosvásárhelyi Kultúrpalotában olvasta fel az akkori rendszer miatt mellőzött Tamási az előző éjszaka írt novelláját, ezért az emlékév rendezvényei is innen indulnak.

A Spectrum Színház Tündöklő Jeromos című darabját tekintheti meg a nagyérdemű elsőként, de a mű látható lesz a Nemzeti Színház Kárpát-medencei turnéján is. A tanulmánykötetek, és folyóirat-emlékszámok mellett, díszkiadásban megjelenik az Ábel trilógia is egy erdélyi grafikus illusztrációival színesítve, az író tiszteletére.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük